tisdag 7 januari 2014

[ Tvekan ]

Sitter här och funderar, överväger och tvekar...
HJÄLP mej, vad har ni för åsikter angående dessa alternativ:


Daghemsvård

Familjedagvård i vårdarens hem

Gruppfamiljedagvård

Lite för- och nackdelar TACK!!

9 kommentarer:

 1. Liam hade jag hos finsk dagmamma i hennes eget hem där det i närheten fanns flera dagmammor som träffades dagligen i samma park, både förmiddag och eftermiddag. Var hon sjuk, så fanns det en reservdagmamma. Minuset är väl då att barnet måste till reservvård då dagmamman är sjuk, på andra ställen behövs inte reservvården.
  Jamilah började genast i dagis, på lilla sidan. Alltid samma ställe oberoende om nån skötare är sjuk. Visst kunde det finnas inhoppare, men stället var ändå det samma.
  Skulle jag nu ha barn som skall placeras, så skulle jag välja dagis eller gruppis. Dagis kanske hellre då man har äldre barn som då kan vara i samma hus. Men med första barn så sku gruppis säkert vara ett super alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för dina åsikter, har faktiskt själv funderat en hel del på gruppis!!

   Radera
 2. Familjedagvård:
  +familjeliknande sammanhang känns tryggare då barnet är väldigt litet. Då vår son började hos dagmamman var hennes make permitterad och de två andra barnen var ett och tre år äldre, så det var som en egen liten familj. :)
  +liten grupp= lägre ljudnivå.
  -då dagmamman är sjuk eller ledig måste man föra till reservplatsen eller ordna det på annat sätt. I vår kommun får inte dagmammorna ta ut övertiden i lön utan måste ta ut det i lediga dagar, vilket betyder att det kan bli ganska många lediga dagar under året.
  -chansen finns alltid att man inte kommer överens/är nöjd med dagmamman.
  -mindre professionell verksamhet.

  Vi har dock tyckt att för vår son har de positiva sidorna övervägt de negativa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gammal var er son då han började hos dagmamman?

   Radera
  2. Han var ganska jämnt 1 år.

   Radera
 3. annika i dragsfjärd8 januari 2014 18:51

  Hej! Philip började som 10mån på gruppis, var yngst av alla barn där var sammanlagt 14barn i främst åldern 3-4år. Philip blev deras lillabebis som alla gulla med. Det gick bra från början. Efter 6mån, då det blev höst började det många lika gamla barn som honom då mammorna gick på jobb o de större barnen flyttade till dagis. För Philip var gruppiset bra han trivdes super o aldrig reservvård som behövdes. Många barn betydde dock många bobbor o första våren hade Philip noro, rota, vattkoppor, lunginflammation. Det var grymt o jag blev vårdledig sommarmånaderna för att han skulle växa till sig o sedan dess e han typ aldrig sjuk. Raphael var 1år4mån då jag började jobba, han är en lugn lite försiktig grabb o vi tyckte då att familjedagvård var bäst. Philip hade då redan flyttat till stora dagiset o de var ändå skilt, brorsorna. I dagmamman e man som hemma. De är oftast 4barn där, max fem st. I samma ålder som Raphael o det är inte lika "institutionsaktigt" där. I ett gruppis/dagis är det 8frukost, nio ur, 11mat,dagssömn,13.30mellis etc det e friare hos en dagmamma. Nu med Hampus är valet klart: familjedagvård. Han o Raphael kommer att vara hos samma. Hampus är 1år 4mån sedan i höst då jag går på jobbet. Tror att alla alternativ e bra. Ni måste prova er fram.men en mjukstart är dagmamma enligt oss, de hinner nog med gruppis/ dagis i ett senare skede också. Ajjo. Reservvård e ju kanske sedan krångligt vi har haft turen med en mommo som kunnat hjälpa vid kriser.
  Lycka till! När är det tänkt att A skall börja i vård?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kommer att börja först till hösten, då e han lite på 1 år och 3mån. Men man måste ju småningom lämna in pappren...

   Radera
 4. Vår dotter var 1 år och 3 månader när hon började hos dagmamma. Vi hade sökt till dagis för att det var på vägen till jobb men det var fullsatt. Idag är jag överlycklig för att hon "hamnade" hos dagmamman istället. På de tre månader hon har varit där så har hon aldrig varit sjuk och inte dagmamman heller. Hon dagmamman finns tre andra barn, varav två av dem är där deltid såsom vår dotter så det är lugna dagar. Och nu gör hon inget annat än pratar om sina kompisar och sin dagmamma :)

  SvaraRadera
 5. Jag hejar på familjedagvård. Man kan göra så mycket mer med en liten grupp på bara fyra barn än om det skulle vara tex tio stycken. Barnet får färsk "hemlagad" mat och mattiderna går att flytta på lite vid behov. Har hört att på endel stora dagis har man nån sorts schema på väggen om vilken dagistant som skall ge "egentid" åt vilket barn just den dagen, det kan man glömma hos en familjedagvårdare, alla barn får egen tid och får känna sig viktiga dagligen. Och som andra skriver blir inte barnet lika lätt sjukt. Min lillkille (just 4,5 år) har nu varit tre år hos familjedagvårdare och är mer än nöjd.

  SvaraRadera